Verwachtingen

door | nov 24, 2021 | 0 Reacties

Als klein meisje mocht ik tijdens sinterklaastijd elke zaterdagavond mijn schoen zetten. Veel te vroeg en met een verwachtingsvol kloppend hart sloop ik op zondagmorgen naar de gaskachel waar mijn schoen stond. Ik verwachtte iets lekkers of een klein cadeautje. Meestal had Sinterklaas aan mijn verwachtingen voldaan, maar er waren ook zondagochtenden bij dat ik een mandarijntje of een banaan in mijn schoen vond. Steenkoud en vooral heel erg teleurgesteld kroop ik dan weer terug in mijn bed.

Verwachtingen zijn in ons hoofd gecreëerde beelden over hoe we wensen dat iets gaat verlopen. Verwachtingen gaan over wat komen gaat en zijn dus altijd gericht op de toekomst. Ze kunnen zowel positieve als negatieve emoties tot gevolg hebben. Verwachtingen hebben te maken met hoop en verlangen en vormen de drijfveren voor de doelen die we willen behalen. Ze geven uitzicht en perspectief en kunnen richting geven aan ons leven. Maar verwachtingen kunnen ook leiden tot teleurstelling, stress, ruzie en frustratie. Vooral wanneer we te hoge verwachtingen hebben.

De decembermaand is dé maand waarin verwachtingen een grote rol spelen. Vol verwachting kijken we uit naar Sinterklaas en de kerstdagen. We hebben verwachtingen van onszelf; we moeten onszelf weer overtreffen met de surprises, de versieringen, het kerstdiner. We hebben verwachtingen van anderen; Kerst moet gezellig zijn, dus als Jantje maar geen chagrijnig hoofd heeft en zijn mond dichthoudt en krijg ik wel het cadeau dat ik heb gevraagd? Zelfs van het weer kunnen we verwachtingen hebben; Kerst is pas echt kerst als er sneeuw ligt. Poeh… nu ik dit zo schrijf realiseer ik me hoeveel voorwaarden er in verwachtingen zitten.

In mijn praktijk komen regelmatig mensen die teleurgesteld zijn door een tegenvallend resultaat van (te hoge) verwachtingen van henzelf, van anderen, van hun werk en van hun leven.
Verwachtingen kunnen een enorme druk leggen op onszelf en/of op een ander. Door te hoge verwachtingen van onszelf leggen we de lat te hoog. Perfectionisme kan een rol gaan spelen met alle gevolgen van dien. Mensen die vooral aan verwachtingen van anderen willen voldoen, hebben vaak ‘pleasegedrag’ ontwikkeld en zijn soms volledig leeg en uitgeput. Dit komt niet zelden voor bij kinderen die gebukt gaan onder verwachtingen van hun ouders/opvoeders.

Hoe kunnen we de positieve, motiverende en perspectief biedende kant van verwachtingen behouden en ons minder focussen op de uitkomst waardoor we ons minder teleurgesteld, gefrustreerd en verdrietig voelen? En hoe kunnen we ervoor zorgen dat onze verwachtingen van een ander de ander niet verstikken of klemzetten?

Het advies van de Sint:

 • Voeg bij verwachting
 • Een dosis verzachting (dit kan de hedendaagse maatschappij sowieso goed gebruiken)
 • Communiceer helder en wees reëel
 • Alles waar te voor staat is teveel
 • Laat voorwaarden los en zoek naar mogelijkheden
 • Dit geeft kracht en stemt tevreden
 • Sta open en wees creatief
 • Zo ben je flexibel en proactief
 • Focus niet alleen op het resultaat
 • Het is de weg die rijker en wijzer maakt
 • Laat liefde en verbinden je drijfveren zijn
 • In deze tijd zo vol venijn.

Vol verwachting en verzachting klopt mijn hart!Meer weten over hoe je kunt omgaan met verwachtingen van jezelf of van een ander? Wees welkom!

Marleen Vulic is talentencoach en psychosociaal hulpverlener en eigenaar van praktijk Harts-Tocht.

Link naar de column in het Almelo’s Weekblad

Logo Almelo's weekblad