Burn-out – een roepingscrisis

door | nov 22, 2021 | 0 Reacties

Wandelend door het mooie glooiende landschap van Zuid-Limburg overdenk ik het afgelopen jaar. Ik heb een weekje vakantie na een lange periode waarin Covid grip op het leven had. In deze periode heb ik meerdere mensen met een burn-out mogen begeleiden.

Burn-out, een oprukkend fenomeen, kan net als Covid de boel even helemaal stilleggen, maar dan op het persoonlijke vlak. Een burn-out is een uitputtingscrisis op fysiek, mentaal en emotioneel niveau. Vaak wordt bij de behandeling veelal aandacht besteed aan de symptomen die zich uiten op deze niveaus. Het ontstaan van een burn-out vindt volgens mij op een dieper niveau plaats. Dit is het niveau van bestemming, zingeving en bezieling: Het spirituele niveau.

Tijdens het wandelen besef ik dat een burn-out absoluut geen burn-down is. Bij een burn-out brandt het innerlijke vuurtje nog, weliswaar als een klein waakvlammetje, maar het is niet uitgedoofd.

Wat mij opviel bij mijn burn-outcliënten is dat ze de verbinding met zichzelf zijn verloren met als gevolg dat ze zich verloren voelen. Ze weten niet meer wie ze zijn, vinden gevoelens lastig, denken veel, zijn vaak streng voor zichzelf en perfectionistisch ingesteld. Een andere overeenkomst is dat deze mensen niet leven en werken vanuit hun roeping. Ieder mens is op aarde gekomen met een roeping, ook wel levensmissie of levensdoel genoemd. Je roeping is de verbinding met wie jij ten diepste bent. Om je roeping te kunnen uitvoeren heb je talenten gekregen.

Je kunt je roeping heel lang negeren, het fluisterende stemmetje dat er iets niet klopt in je leven stop je ergens ver weg in je onderbewuste. Of misschien weet je niet eens dat je een roeping hebt. Je leeft tamelijk gelukkig en tamelijk onbewust. Diep van binnen voel je dat er meer in je zit en dat het leven jou meer te bieden heeft. Je gaat steeds meer stress ervaren en langzaam sluipt uitputting je leven binnen.

Dan klopt burn-out aan en roept om aandacht. Een burn-out is dus in essentie een roepingscrisis die je wakker schudt en tegelijkertijd even helemaal stillegt om te kunnen voelen en te ontdekken wat er mis is én wat je mist in je leven. Een burn-out geeft aan dat je niet leeft en werkt vanuit je eigenheid. Je wordt niet of niet voldoende gevoed met inspiratie en bezieling en leeft voornamelijk op de automatische piloot. Duurzaam herstel en heling van burn-out kan volgens mij alleen plaatsvinden als er naast gerichte therapieën op het fysieke, mentale en emotionele niveau ook aandacht wordt besteed aan het bezielde spirituele niveau.

Wanneer je bezielde keuzes maakt en je je innerlijke potentieel (je talenten) ontplooit gaat je waakvlammetje weer volop branden. Je innerlijke vuur van passie en voldoening verwarmt, verlicht en versterkt zodat je beter kunt omgaan met wat er op de andere niveaus speelt.

Al wandelend voel ik me dankbaar dat ik mijn innerlijk vuurtje op tijd heb aangewakkerd door gehoor te geven aan mijn roepingscrisis.

Herken jij jezelf in deze column of wil je meer weten over mijn burn-out aanpak? Je bent welkom voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Marleen Vulic is talentencoach en psychosociaal hulpverlener en eigenaar van praktijk Harts-Tocht.

Link naar de column in het Almelo’s Weekblad

Logo Almelo's weekblad