Grote kloof tussen weten en doen

door | feb 22, 2022 | 0 Reacties

Het jaar is al een tijdje onderweg. Veel mensen beginnen het nieuwe jaar met goede voornemens. Bij de meeste mensen zijn de goede voornemens al weer naar de achtergrond verdwenen en galmen zo af en toe nog na in hun hoofd. Dit geeft geen goed gevoel. Deze mensen voelen zich vaak gefrustreerd en schamen zich voor hun falen. Het is zo ontzettend lastig om gewoonten te veranderen en nieuwe gewoonten aan te leren.

Er bestaat namelijk een grote kloof tussen weten en doen. Vaak weten mensen precies wat ze moeten doen en wat er nodig is om hun gewoonten te veranderen, maar behalen ze zelden hun doelen omdat ze terugvallen in oud gedrag.

Neem nu bijvoorbeeld Bep. Bep wil graag 20 kilo afvallen. Ze heeft het zoveelste boek aangeschaft van weer een nieuwe populaire afslankgoeroe. Daarnaast heeft ze het derde programma gekocht dat haar een gezond en slank lichaam belooft. Ze leest de boeken, volgt het programma en loopt elke dag haar tienduizend stappen rondje. Bep heeft de kennis die nodig is om haar doel te bereiken. Ze begint vol goede moed en valt een aantal kilo’s af. Maar toch gaat het mis en na een jaar zitten helaas alle kilo’s er weer aan of misschien wel meer.

Hoe komt dit nu?

Verandering van gedrag gaat gepaard met een gevoel van discomfort. Discomfort, zoals het woord al aangeeft, is niet prettig. Het is een tijdje te verduren, maar als de weerstand of de angsten die veranderingen met zich meebrengen te groot worden, voelt teruggaan naar het oude gedrag of de oude gewoonten toch meer comfortabel.

Met ons bewuste verstand nemen we de beslissingen om te veranderen. We lezen ons in, schaffen middelen aan en zijn gemotiveerd om onze doelen te bereiken. Helaas hebben we gedurende ons leven een aantal overtuigingen in ons onderbewustzijn opgeslagen die ons zonder dat we daar dus bewust van zijn kunnen saboteren. Deze overtuigingen hebben meestal te maken met een negatief zelfbeeld. Het zijn de geniepige zacht fluisterende stemmetjes die zeggen onder meer: ik kan het toch niet, ik ben niet goed genoeg en ik ben een zwakkeling. Door deze onbewuste overtuigingen worden we steeds weer in die kloof tussen weten en doen getrokken en bereiken we de doelen die we stellen en de gewenste veranderingen niet.

Om ons gedrag en onze gewoonten te veranderen is inzicht in onze onbewuste overtuigingen en ons negatief zelfbeeld noodzakelijk. Door inzicht kunnen we onze saboterende overtuigingen ombuigen naar waarden die ons laten groeien. Daarnaast is het belangrijk dat we niet alleen verstandelijk de beslissing nemen, maar ook dat we ons emotioneel verbinden met het resultaat van de verandering. Dromen en visualiseren dat we onze doelen bereiken en welk gevoel dit ons geeft, heeft een grote invloed op het behalen van onze doelen. Zo kan het zomaar zijn dat onze drijfveren sterker worden dan de angst en de weerstand en dat we de kloof van weten naar doen overbruggen.

Vindt u het ook lastig om uw doelen te bereiken? Ik kijk graag met u mee!

Marleen Vulic is talentencoach en psychosociaal hulpverlener en eigenaar van praktijk Harts-Tocht.

Link naar de column in het Almelo’s Weekblad

Logo Almelo's weekblad