Een gevoel van zinloosheid

door | jan 18, 2022 | 0 Reacties

In mijn mailbox zit een e-mailtje met de titel: Is dit het nou? Het e-mailtje is afkomstig van een vrouw van middelbare leeftijd. Ze vraagt zich af of ik haar kan helpen met het gevoel van zinloosheid dat ze al een tijd ervaart.

Tijdens het kennismakingsgesprek geeft ze aan dat ze voortdurend het gevoel heeft dat ze achter de feiten aanloopt. Ze vindt dat ze op vele fronten tekortschiet. Ze heeft een gezin met tieners. Haar partner heeft een eigen bedrijf waarin zij wat hand en span diensten verricht naast haar vaste baan.

Ik vraag aan haar om een dag uit haar leven te omschrijven. Ze vertelt dat ze bijna elke morgen vermoeid opstaat en het gevoel heeft dat ze met een achterstand begint. Voordat ze vertrekt naar haar werk wil ze alles geregeld hebben voor haar gezin. Dit veroorzaakt stress waardoor ze dingen vergeet en geïrriteerd raakt.

Op haar werk is de sfeer niet altijd even fijn, ze heeft last van de spanningen die er zijn. Ze ervaart de werkdruk als te hoog. Dit heeft invloed op haar concentratie. In de loop van de dag voelt ze haar energielevel nog meer dalen. Als ze naar huis rijdt, zet ze de radio uit omdat ze het geluid gewoonweg niet meer kan verdragen.

Als ze thuiskomt, is ze moe en gedeprimeerd en reageert snauwerig op haar man en kinderen. ‘s Avonds moet het huis en de was opgeruimd worden. Als ze eindelijk zit, moet ze haar e-mail lezen of antwoorden op appjes van vriendinnen, maar eigenlijk is haar dit te veel.

Ik merk dat ik geraakt word door haar verhaal. Ze beschrijft in grote lijnen mijn leven van 10 jaar terug. Ik herken in haar de sensitieve, perfectionistische pleaser. De gevoelige vrouw die altijd gericht is op behoeften van anderen en zichzelf vergeet. De vrouw die te weinig ruimte en tijd voor zichzelf neemt en oververmoeid en overprikkeld is. De vrouw die met schuldgevoelens over haar ‘tekortschieten’ rondloopt. De vrouw die zich afvraagt: ‘Is dit het nou?’ Maar diep van binnen weet en voelt dat het anders kan.

Ze is bij mij aan het juiste adres. Door mijn eigen ervaringen kan ik me inleven in haar situatie. Samen stellen we een plan op naar meer regie over haar leven. Ze gaat keuzes maken waar ook zij blij van wordt. Ze pakt haar hobby weer op. Het lang vergeten creatieve stuk in haar wordt weer gevoed waardoor ze meer levensenergie krijgt. Ze geeft haar grenzen beter aan waardoor ze meer rust en ruimte voor zichzelf ervaart. Ze merkt dat ze weer oprechte aandacht heeft voor de mensen om haar heen waardoor haar schuldgevoelens afnemen.

Aan het einde van het traject vraag ik aan haar: ‘Is dit het nou?’ Ze antwoordt met een stralende lach: ‘Ja, dit is het’. Ze heeft weer zin in haar leven.

Is deze situatie herkenbaar voor je? Je bent welkom om eens vrijblijvend met mij te sparren over hoe jij meer regie over jouw leven krijgt.

 

Marleen Vulic is talentencoach en psychosociaal hulpverlener en eigenaar van praktijk Harts-Tocht.

Link naar de column in het Almelo’s Weekblad

Logo Almelo's weekblad