“Maskers af” – Een eerlijke brief aan Marco Borsato

 

Beste Marco,

Vanaf het moment dat je bekend werd heb ik je gevolgd. Wat ik heb enorm genoten van jouw muziek. Tot in het diepst in mijn ziel kon jij mij raken door de teksten die jouw mooie stem ten gehore bracht. ‘Je hoeft niet meteen een vlinder te zijn’ heeft mij ondersteund in mijn persoonlijke ontwikkelingsreis. ‘Een liefde voor het leven’ was mijn lijflied toen ik zwanger was van mijn oudste dochter. ‘Dochters’ draaide ik vaak toen mijn jongste dochter in de puberteit zat. En in 2020 toen ik samen met een collega een spel over maskers maakte, begeleidde het nummer ‘Masker af’ mijn creatieve proces. Bijzonder hè hoe jouw muziek met mij mee is gereisd en van betekenis is geweest in mijn leven? En ik weet zeker dat ik niet de enige ben.

Tjonge Marco wat was ik onthutst toen ik de berichten over jou hoorde. Ik kan de beschuldigingen aan jou bijna niet geloven. Ik bewonderde je altijd zo. Waarom Nou Jij? Maar Het Kan Geen Toeval Zijn; waar rook is, is vuur.

Marco, deze brief is niet bedoeld om te beschuldigen en te oordelen noch om te bagatelliseren wat er nu aan de hand is. Ik weet niet wat er is gebeurd, maar dat er iets goed mis is, is wel duidelijk. Wie is in deze De Verliezer? Een beerput gaat open en dit is goed, zo kan het Wit Licht schijnen op alle zooi in de put. Zo kan er gekeken worden wat er nodig is voor erkenning, heling en ter voorkoming én naar misbruik in situaties waar sprake is van ongelijkwaardigheid en macht. Ook kunnen we ontdekken welke schadelijke gevolgen niet zielsgestuurde ego’s kunnen hebben. Deze is brief kan misschien een klein stukje bijdragen aan inzicht in hoe gedrag kan ontstaan.

Ik zie op social media posts van ‘protect your daughters’, ‘educate your sons’ en ‘educate your children’. Zowel zonen als dochters moeten leren hoe ze respectvol met hun medemens omgaan en wij als ouders moeten het voorbeeld geven. Ook beiden moeten leren om ‘niet pluis’ signalen serieus te nemen, grenzen te stellen en durven uitspreken wanneer iets niet goed voelt voor hen. Ook wanneer dit ‘niet pluis’ signalen zijn over henzelf!

Marco weet je dat ‘niet pluis’ signalen over onszelf en ons gedrag zijn wellicht nog lastiger dan ‘niet pluis’ signalen over een ander. We willen onze tekortkomingen niet (laten) zien. We willen vasthouden aan het perfecte plaatje dat ons ego heeft gecreëerd. Herken je dit Marco? Of heb je geen idee wat ik bedoel? Misschien denk je nu Ik Had Het Willen Zeggen?

Ieder van ons heeft eigenschappen die we liever niet laten zien. Deze verbergen we krampachtig achter ons imago, oftewel onze maskers. En soms Marco zijn de eigenschappen en de drijfveren die leiden tot deze eigenschappen nog totaal onbewust.

Dit komt omdat veel (niet alle uiteraard) van onze drijfveren ontstaan in onze kindertijd en te maken hebben met onze behoefte aan liefde en aandacht. Onze opvoeders, hoe liefdevol ze ook zijn of waren, kunnen nooit helemaal voorzien in onze behoeften. Simpelweg omdat ze geen weet hebben van onze blauwdruk en wat onze behoeften precies zijn. Als kind gaan we gedrag ontwikkelen dat ervoor zorgt dat we de liefde en aandacht krijgen die we zo nodig hebben. We gaan overlevingsstrategieën ontwikkelen, deze kunnen zich uiten in gedragingen. Hier een paar voorbeelden: De één gaat zich gedragen als Aal Theatraal*. Aal krijgt aandacht door zichzelf aanstellerig in het middelpunt te plaatsen. Een ander ontwikkelt zich als een Goof Sloof*. Goof krijgt aandacht en liefde door zich op anderen te richten en zichzelf weg te cijferen. Frans Sjans* is degene die door te flirten en te sjansen de aandacht en liefde krijgt die hij tekort is gekomen. De maskers zijn onze gedragingen, daarachter verbergen we wat we niet willen of kunnen laten zien. In ons onderbewuste liggen onze drijfveren en de beslissingen die we genomen hebben als kind. De beslissing van Goof Sloof is dat hij alleen lief gevonden wordt als hij zorgt dat anderen het goed hebben, ook wel please gedrag genoemd. Deze onbewuste drijfveren en beslissingen veroorzaken vele onbewuste en onvolwassen dynamieken in onze relaties.

Maar Marco, het goede nieuws is dat, Als Rennen Geen Zin Meer Heeft, we in ons volwassen leven weer bewust kunnen worden van onze beslissingen en onze drijfveren. We kunnen dan volwassen beslissingen nemen. En weet je wat het mooie is; achter de maskers gaan ook talenten schuil, je bent nog niet Alles Kwijt-Als Je Hoofd Je Hart Vertrouwt.

Beste Marco Stop De Tijd, het is Nu Of Nooit en keer naar Binnen. Als Je Doet Wat Je Altijd Deed kun je niet helen. Welke beslissingen heb jij genomen als kind? Welke maskers beschermen jouw kwetsbare innerlijke kind? Wat zijn jouw gedragingen en drijfveren? Waarin ben jij niet voldoende erkend en/of bevestigd? Het is wel Over Maar Nog Niet Voorbij Marco. Hoe Zou Het Zijn als jouw Masker Af gaat en jij op zoek gaat naar De Waarheid in jou? Marco deze beerput geeft jou de mogelijkheid om vanuit je authenticiteit te gaan leven. Je zult nog wel een tijdje Onderweg zijn, maar misschien ontdek je aan Het Einde Van De Lijn weer hoe Mooi het leven kan zijn.

En nog een tip: Je nieuwe lied zou een lied over vergeving kunnen zijn? Liefde wint

Ik wens alle betrokkenen veel sterkte en kracht bij het verwerken.

Groet,
Marleen
*Maskers uit het coachingsspel Maskerade (@Ofkje Teekens en Marleen Vulic)

Share This

Share this post with your friends!