Zie mij…. Sjaak Blaaskaak!

Sjaak is vol van zichzelf en alles wat hij heeft bereikt. Hij zet zichzelf op een podium en klopt zichzelf op de borst. Zie mij! Hij zet dit alles kracht bij door zichzelf en anderen te overschreeuwen met zijn grote mond. Zijn verhitte gezicht verraadt hoe hij zijn best moet doen om zijn ware gevoelens te verbergen.
Waarom heeft Sjaak het nodig om zichzelf zo op te blazen?
Sjaak is onzeker en overschreeuwt zijn angst om niet bijzonder te zijn en niet van waarde te zijn. Hij probeert zijn minderwaardigheidsgevoelens en angst voor afwijzing te verbergen.

Hij heeft totaal niet in de gaten dat zijn prestaties niets zeggen over wie hij is als mens. Hij wil bewonderd worden, maar heeft niet door dat hij mensen eerder afstoot dan aantrekt door zijn gedrag. Diep van binnen voelt Sjaak deze afwijzing waardoor hij nog harder gaat pochen en schreeuwen. Hoe verdrietig is dit?
Als Sjaak gaat zien en voelen dat zijn gedrag een masker is om zijn onzekerheid en angst te verbergen krijgt hij inzicht in zijn gedrag en in hoe hij overkomt.

Inzicht is de eerste stap naar heling!

Maskers ontstaan vaak in de kindertijd. Waarschijnlijk is Sjaak opgegroeid in een gezin en/of omgeving waar prestatie en bevestiging uit de buitenwereld erg belangrijk was. Hij werd niet werkelijk gezien en gehoord. Sjaak is gaan geloven dat er van hem gehouden werd wanneer hij goed presteerde en van alles bereikte. Dit geloof is de basis geworden van zijn gedrag en uit zich in een enorme bewijs- en geldingsdrang.
Als Sjaak zijn angst, zijn onzekerheid en zijn verdriet over niet werkelijk gezien zijn durft te voelen en kan accepteren dat dit voortkomt uit een oud patroon uit zijn kindertijd, kan hij er nu als volwassene voor kiezen om zijn gedrag te veranderen. Hij gaat herkennen wanneer hij in een oud kindstuk terecht komt en kan bewust de keuze maken om zich niet mee te laten slepen door oude gevoelens en gedrag. Sjaak kan de keuze maken om gebruik te maken maken van zijn talenten en zijn kwaliteiten die ook achter zijn masker verborgen zitten. Hij zou zomaar een geweldig spreker kunnen zijn of een bevlogen leider. Zijn lef en doortastendheid kan hij inzetten om doelen te bereiken waar hij blij van wordt.

Kaartspel “Maskerade”

Sjaak is één van de 32 maskers van Maskerade. Ik maakte Maskerade, samen met een collega, met het doel om mensen na te laten denken over de maskers die ze dragen en waarom ze deze dragen. Een masker is een vervorming om iets te verbergen. Wat veel mensen zich niet realiseren is dat achter de maskers ook kwaliteiten en talenten verborgen liggen. De maskers zijn uitnodigingen om de vervorming te herkennen, het negatieve geloof te helen en gebruik te gaan maken van de kwaliteiten. De 32 maskerkaarten zijn praatkaarten. Naast de betekenis die wij omschreven hebben in de handleiding, is iedereen vrij om er zijn/haar eigen interpretatie aan te geven.
Maskerade is een geweldige, humoristische en luchtige coaching methode om inzicht in jezelf en in de ander te krijgen.

Voor meer informatie:
Kaartspel “Maskerade”

Sjaak Blaaskaak - Kaartspel Maskerade - Opshepper- Onzekerheid en Angst

Share This

Share this post with your friends!