De perfectionist – “Mies Precies”

Perfectionisme herkennen

Ken jij Mies Precies? Mies de perfectionist. Mies die alles keurig voor elkaar heeft. Mies die alles onder controle heeft. Mies die er altijd goed en goed gekleed uitziet. Mies die altijd alles goed doet en nooit fouten maakt. Mies die alles graag zelf doet. Mies die gaat voor kwaliteit en met minder geen genoegen neemt. Mies die haar huis boent en poetst tot het blinkt. Mies die haar inrichting perfect op kleur en vorm heeft gestyled. Mies die haar tuin tot in puntjes heeft verzorgd. Mies die keurig is in haar woord en gedrag. Mies die gaat voor een perfect eindresultaat. Mies die alles ziet met haar scherpe blik. Mies die ongelooflijk nauwkeurig werkt. Mies met haar strenge normen en waarden.

Kenmerken van perfectionisme

Ik ken Mies de perfectionist. Ooit was ze mijn bondgenoot en mijn beste vriendin. Ik leerde haar kennen op de basisschool. Ze hielp me bij alles en overal. Ze kon bergen werk verzetten. Ze was accuraat en had oog voor details. Op school zorgde ze ervoor dat ik minstens voor een 8 ging, niet minder. Toen ik puber was hield ze me in het gareel. Toen ik ging samenwonen mocht Mies mee. Mies was toezichthouder en had de supervisie over huis, tuin, kleding de inrichting etc.. Ze zorgde ervoor dat mijn man en ik er perfect gestyled bij liepen, het liefst in merkkleding. Later nam ze ook onze kinderen onder haar hoede. “Oilily” draaide die jaren een mega omzet. Ooit kreeg ik van mijn broer en schoonzus een zelfgemaakte Oilily stofdoek als sinterklaassurprise. Need I say more ;-). Mies ging ook mee naar mijn werk, ook daar kwam ze uitstekend uit de verf.

 

Mies Precies - het is lastig om perfectionistisch te zijn

Elizabeth Gilbert “Laten we  benoemen wat perfectionisme werkelijk is” (Engelstalig)

Bewust worden van de perfectionist in jezelf

Toen was het genoeg. Ineens had ik schoon genoeg van Mies. Ik herkende de perfectionist in haar en wilde niet langer in haar wurggreep van perfectie leven. Ik ontdekte dat Mies Precies een dekmantel was voor angst. Angst om niet goed genoeg te zijn, angst om fouten te maken, angst voor kritiek, angst voor afwijzing.
Mies was het masker waarachter ik mijn onzekerheid en kwetsbaarheid verborg.

Ik wilde haar de laan uitsturen maar voelde tegelijkertijd angst om kwetsbaar te zijn. Wat moest ik zonder Mies? Was ik dan stuurloos? Zou het een chaos worden? Hoe moest ik omgaan met irritatie over wat in mijn ogen niet perfect was? Ook voelde ik dat ik haar kwaliteiten zou gaan missen.
Kwaliteiten als: doorzettingsvermogen, zorgvuldigheid, verantwoordelijkheid, haar oog voor het mooie en het schone. Ik heb een tijd nagedacht over hoe ik deze situatie moest aanpakken. Toen realiseerde ik me dat ik zelf weer aan het roer van mijn leven moest gaan staan. Ik had Mies onbewust toestemming gegeven om de regie over mijn leven te nemen. Mijn spontane, creatieve, impulsieve en levensgenietende kant was door Mies naar de kelder verbannen. Mies sputterde hevig tegen. Ze had zo lang en zo hard voor mij gewerkt.

Als je trouw aan perfectionisme te hoog is, doe je nooit iets.

David Foster Wallace

Hoe kun jij je perfectionisme loslaten en de regie over je leven nemen?

Ik had geen idee hoe ik de regie van Mies kon overnemen. Ik begon aan een studie om mijzelf beter te leren kennen. Toen ik mijzelf leerde kennen kreeg ik inzicht in mijn patronen en belemmeringen, maar belangrijker nog, ik ontdekte mijn talenten en mijn passie! Er ging een wereld voor mij open. Ik werd steeds meer mezelf. De wurggreep van Mies werd langzaam minder stevig. Wat een ruimte en opluchting! Ik werd een meer relaxte partner en moeder. Ik kreeg tijd voor hobby’s. Mies stond dan nog wel eens fnuikend op de achtergrond, ze vond mijn gefröbel kinderachtig en niet productief. Mijn huis veranderde van een perfect gestylde toonzaal in een warm thuis. Mijn kinderen kregen ruimte om hun eigen keuzes te maken. Wat een heerlijkheid. Toen ik weer aan het roer stond, verdween het strenge en het moeten van Mies en kon ik gebruik maken van haar kwaliteiten. Af en toe, als Mies ziet en voelt dat ik minder energie heb of wat minder lekker in mijn vel zit, wil ze nog weleens opspelen. Resoluut wijs ik Mies haar plek.

Herken jij de perfectionist in jezelf? Ben jij bang om jezelf te bevrijden uit de wurggreep van Mies Precies? Weet jij niet wat je zonder haar zou moeten? Wil jij ervaren hoe het is om zonder de perfectie van Mies Precies door het leven te gaan? Wil jij ontdekken welke kwaliteiten jouw Mies Precies heeft?

Speel met mij het Talentenspel en/of “Maskerade” en ontdek:

  • Hoe het is om de regie over je leven te hebben en vrij te zijn
  • Hoe het is om tevreden en gelukkig te zijn
  • Hoe het is om niet altijd tot het uiterste te gaan en de beste te moeten zijn
  • Hoe het is om te ontspannen zonder schuldgevoelens
  • Hoe het is als je creativiteit weer ruimte krijgt
  • Hoe het is om weer spontaan en impulsief te zijn

Share This

Share this post with your friends!