Vier dames als deelpersoonlijkheden

door | aug 10, 2021 | 0 Reacties

Ik wil u in deze column graag voorstellen aan Mies Precies, Moniek Kritiek, Nel Uitstel en Kate Vreet. Deze dames zijn deelpersoonlijkheden van mij. Het zijn vier typetjes die een rol in mijn leven spelen.

Mies Precies, de perfectionist, is de aanvoerster. Zij staat altijd met de neus vooraan. Zij legt de lat hoog, vaak te hoog, en houdt toezicht dat alles volgens haar plan en normen verloopt.

Moniek Kritiek, de innerlijke criticus, doet daar nog een schepje bovenop. Zij heeft altijd ergens commentaar op en kan zelfs Mies betrappen op ‘foutjes’.

Nel Uitstel, de uitsteller, voelt dat ze niet kan voldoen aan de hoge eisen van de strenge dames. Ze gaat de klussen die gedaan moeten worden uit de weg; het is toch nooit goed genoeg!

Samen met Kate Vreet, de emotie-eter, ligt ze op de bank te netflixen met chips en chocolade.

Ik kan me voorstellen dat u nu denkt: ‘tjonge wat een gezellig stel’. Ik kan u vertellen…ik wérd doodmoe en best wel gefrustreerd van dit viertal.

Ik wilde ze de laan uit sturen, maar voelde tegelijkertijd onzekerheid en angst om kwetsbaar te zijn. Zo ontdekte ik dat mijn typetjes maskers vormden naar de buitenwereld om mijn binnenwereld te beschermen.

Ik wilde zelf weer de regie over mijn leven nemen. Maar vroeg me af wat er zou gebeuren zonder mijn viertal? Ben ik dan stuurloos? Wordt het een chaos?

Ik voelde dat ik de kwaliteiten die ze hebben zou gaan missen en besloot dat ze mochten blijven mits ze minder streng en minder krampachtig werden. Dit ging natuurlijk niet zonder slag of stoot.

Het ego in het algemeen dus ook mijn ego houdt niet van groei en verandering. Wanneer je besluit om niet meer passende patronen te doorbreken en oude overtuigingen los te laten, klimt het ego op de barricades met zijn angsttroepen. Innerlijke oordelen slaan je om de oren en oordelen uit de buitenwereld kunnen op je worden afgevuurd. Dit vraagt doorzettingsvermogen en moed. Maar als uiteindelijk de maskers afgaan en de kwaliteiten zichtbaar worden is dit meer dan de moeite waard.

Nu maak ik dankbaar gebruik van de kwaliteiten van mijn viertal. Mies en Moniek hebben een sterk verantwoordelijkheidsgevoel. Mies is zorgvuldig en Moniek oplettend. Nel klaart met enthousiasme haar klussen en vindt altijd weer nieuwe leuke uitdagingen. Samen met Kate organiseert ze gezellige etentjes en uitjes waarbij Kate voor de inwendige mens zorgt. Het ego zit in een hoekje te mokken en laat zich af en toe overhalen om gezellig mee te doen.

Ik denk dat het tijd is om nieuwe achternamen voor de dames te verzinnen!

Vorig jaar maakte ik samen met een collega het kaartspel ‘Maskerade’. ‘Maskerade’ bestaat uit 32 typetjes, onze vervormde deelpersoonlijkheden, de maskers. Wilt u ontdekken welke maskers u draagt en hoe u meer rust, minder stress en meer openheid en eerlijkheid kunt ervaren?

Marleen Vulic is talentencoach en psychosociaal hulpverlener en eigenaar van praktijk Harts-Tocht in Almelo.

Link naar de column in het Almelo’s Weekblad

Logo Almelo's weekblad