Stappen zetten

door | mrt 17, 2021 | 0 Reacties

Als coach en hulpverlener ga ik zelf regelmatig naar een coach om me te laten coachen. Samen met de coach kijk ik dan naar wat er niet lekker loopt in mijn leven of naar zaken waar ik meer inzicht in wil hebben. Dat is soms confronterend, maar altijd kom ik rijker en energieker uit zo’n gesprek.

Al een tijdje loop ik rond met het gevoel vast te zitten in mijn werkende leven. Vaste baan opzeggen? Helemaal gaan voor mijn praktijk? Zijn de samenwerkingen die ik heb nog steeds prettig en stimulerend? Corona doet een duit in het zakje van besluiteloosheid en voedt de angst die onzekerheid bij mij oproept. Ik blijf maar heen en weer bewegen tussen angst en verlangen en durf geen stappen te zetten.

Op een mooie zonnige winterochtend trek ik de stoute schoenen met hoge hakken aan om naar mijn afspraak bij een leer-loopbaancoach te gaan. Met haar wil ik kijken naar wat mij tegenhoudt en hoe ik weer kan bewegen naar mogelijkheden en kansen. Op de plaats van bestemming stap ik een beetje wankelend uit de auto.

Een jongetje van een jaar of 6 op een skelter slaat mij gade en zegt: ‘’Wat hebt jij mooie schoenen aan.’’ Hij vraagt: ‘’Kun jij wel stappen op die hoge hakken?’’
‘’Dankjewel! Wat lief dat je dit zegt’’, antwoord ik. “Ik moet opnieuw leren stappen met deze schoenen, want ik heb ze zo lang niet gedragen.”
Zo wankel ik lachend om de spontaniteit van het jongetje naar de voordeur van mijn coach en bel aan.

Tijdens het gesprek word ik geprikkeld tot nadenken en voelen. Ik krijg inzicht in mijn angst en in wat me tegenhoudt om krachtige beslissingen te kunnen nemen. Ik word opgerekt en uitgedaagd om verder te kijken dan het kleine vicieuze cirkeltje waarin ik maar rond blijf draaien. Ik voel het verlangen groeien om daadwerkelijk mijn droomleven te gaan leven. Ik heb weer uitzicht op mogelijkheden en kansen. Door het perspectief dat ik zie tijdens deze coachingsessie krijg ik zelfs vergezichten die mijn creativiteit doen stromen. Allerlei plannen die ik ver weggestopt heb komen boven drijven. Mijn coach en ik maken een actieplan voor de eerste stappen. Energiek, stevig, met concrete plannen stap ik weer over de drempel naar buiten. Ik voel de warmte van het winterzonnetje op mijn gezicht en binnenin mij voel ik de passie weer stromen.
Dus ja jongetje, ik kan stappen, zelfs op mijn hoge hakken. Het kunnen kleine of grotere stappen zijn, maar zetten kan ik ze op mijn eigen tijd en tempo!

Heb jij ook het gevoel dat je ergens in vastzit en kun je er zelf niet uitkomen? Ik weet precies hoe het voelt en kan je helpen om stappen te zetten naar inzichten, uitzichten en vergezichten waardoor je meer vreugde en vrijheid gaat ervaren en kansen en mogelijkheden gaat zien.

Marleen Vulic is talentencoach en psychosociaal hulpverlener en eigenaar van praktijk Harts-Tocht in Almelo.

Link naar de column in het Almelo’s Weekblad