Loslaten essentieel onderdeel van ons leven

door | nov 3, 2021 | 0 Reacties

Ik houd van de herfst. Ik vind het heerlijk om in dit jaargetijde een stevige wandeling te maken en mij te verwonderen over de schoonheid in de natuur. Ik geniet van de prachtige kleuren van de bomen die langzaamaan hun blad verliezen, de geuren in het bos, de mysterieuze nevel over de velden, de spinnenwebben met dauwdruppeltjes en het zachte zonlicht dat diffuus door het afvallende bladerdak schijnt.

 Dat het kouder wordt en dat de dagen korter worden heeft voor mij iets gezelligs. ‘s Avonds steek ik kaarsjes aan, doe de gordijnen dicht en trek ik me terug in mijn eigen wereld.

Niet iedereen vindt de herfst een fijne periode. Er zijn mensen die zich elk jaar tijdens de herfstmaanden futloos en somber voelen en in meer of mindere mate depressieve gevoelens ontwikkelen.

In de natuur heeft alles een eigen tijd en ritme. Zaaien, ontkiemen, bloeien, oogsten, loslaten en rust vormen een cyclus die zich jaarlijks herhaalt. Wij mensen zijn onderdeel van de natuur. Sterker nog: wij zijn natuur. Helaas is het zo dat velen van ons de verbinding met de natuur en de natuurlijke processen zijn verloren. De seizoenen werken, ook al zijn we ons dat niet bewust, diep door in ons. De transformerende cyclus in de natuur is een prachtige spiegel van de dynamische processen die in ons spelen.

Neem nu bijvoorbeeld het natuurlijke proces van een boom in de herfsttijd. De boom laat zijn blad los om te kunnen overleven tijdens de koude wintermaanden. Dit blad valt op de grond, verteert en vormt voedingstoffen voor de boom zelf en voor de nieuwe aanwas. De boom neemt dus weer voedingsstoffen op uit dat wat hij heeft losgelaten en is verteerd om verder te kunnen groeien.

Dit proces spiegelt ons dat loslaten een essentieel onderdeel is van ons leven. Wij mensen zijn geneigd om veel vast te houden. Zo denken we dat we controle hebben en veilig zijn.

Door vast te houden, kunnen we allerlei klachten ontwikkelen. De last op onze schouders kan bijvoorbeeld rugpijn en pijnlijke spieren veroorzaken. Dat wat we niet (kunnen) verteren kan spijsverteringsproblemen met zich meebrengen. Ons overvolle hoofd kan leiden tot overspannenheid. We raken steeds verder verwijderd van onze innerlijke natuur met als gevolg depressieve gevoelens en/of burn-out.

Als we meebewegen met het ritme van de natuur kunnen we ons tijdens de meer ‘sombere’ seizoenen beter voelen. Laat de herfst je uitnodigen om naar binnen te keren om te voelen wat je los mag laten. Zo creëer je ruimte voor nieuwe mogelijkheden. Pluk de vruchten van wat je hebt geleerd en hebt ervaren. Neem deze vruchten, net als de boom de voedingsstoffen uit het verteerde blad, mee in je groeiproces. Verzamel energie om de koude winter door te komen in plaats van energie weg te laten lekken door krampachtig vast te houden. Koester jezelf in de veilige warmte van je eigen natuur.

Wil je leren hoe je dit kunt doen of wil je ondersteuning bij dit proces? Voel je welkom in mijn praktijk!

Marleen Vulic is talentencoach en psychosociaal hulpverlener en eigenaar van praktijk Harts-Tocht.

Link naar de column in het Almelo’s Weekblad

Logo Almelo's weekblad